Tekstiilien tuottajat Suomessa
Suomalainen tekstiiliteollisuus edustaa perinteistä piipputeollisuutta, vaikka nykyaikana harvemmin piipuista enää savua nouseekaan. Perinteisiä ja tunnettuja suomalaisia tekstiilialan yrityksiä ovat Nokian kumisaappaat, Marimekko, Sievin jalkine ja Finlayson. Luonnollisesti alalla toimii lukuisia muitakin yrityksiä, vaikka niitä ei ehkä tekstiilialan yrityksiksi mielletäkään. Yksi tällainen on 170-vuotias Lindström, joka on 24 eri maassa toimiva Euroopan johtava tekstiilipalvelualan yritys. Lindström on erinomainen esimerkki siitä, mitä kaikkia erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia on löydettävissä perinteiseltä toimialalta.
Tekstiiliteollisuus käsittää lankojen ja kankaiden, sekä niistä valmistettujen vaatteiden sekä muiden vastaavien lopputuotteiden suunnittelun, valmistuksen ja jakelun. Mikäli alaa tarkastellaan laajemmin, siihen voidaan liittää myös vaatteiden huolto- ja korjaustoiminta. Tekstiilien tukku- ja vähittäiskauppa ansaitsevat leijonanosan tekstiilimarkkinoiden kokonaisliikevaihdosta, joka vuonna 2016 oli 4,5 mrd. euroa. Tänä päivänä tekstiiliala työllistää Suomessa noin koko 3 prosenttia teollisuuden työvoimasta, eli noin 21 000 työntekijää. Yrityksiä tekstiilialla toimi 3 500 kappaletta vuonna 2016. Tekstiiliala on teollisuudenalana suhteellisen pieni, mutta kannattavuudeltaan se on keskimääräistä parempi esimerkiksi Ruotsiin tai Tanskaan verrattuna.
Tekstiilien valmistus
Suomessa toimii noin 80 itsensä tekstiilien valmistajiin ja vaatealan tuottajiin luokittelevaa yritystä, jotka sijoittuvat tekstiilituotteiden elinkaaren eri vaiheisiin. Osa tekstiilituotannosta tapahtuu kuitenkin niin sanotuissa halpatuotantomaissa, jotka ovat olleet puheenaiheena mm. niiden tuotantolaitoksissa tapahtuvaan työntekijöiden huonoon kohteluun, sekä heikkoihin työolosuhteisiin liittyen. Vastuullisuuden ja vastuullisuuden vaatimusten lisääntyessä myös työntekijöiden olot ovat kohentuneet, vaikka parantamisen varaa silti on.
Suomalaisista yrityksistä esimerkiksi Marimekko valmistaa ja painaa edelleen Design -kankaansa Suomessa. Tämä onkin ainoa vaihtoehto, koska suomalaisuus on kiinteä osa Marimekon brändiä. Brändin rakentamisessa Marimekon Herttoniemessä sijaitseva tuotantolaitos on korvaamaton. Tilana Marimekon tuotantolaitos mahdollistaa myös vierailut. Ihmisillä onkin ostosten teon yhteydessä mahdollisuus nähdä, miten kankaita suunnitellaan, tuotetaan ja värjätään.
Tekstiilipalveluala – tekstiili- ja vaatehuolto
Tekstiilipalvelut ovat mielenkiintoinen sivujuonne perinteisessä tekstiiliteollisuudessa. Pesuloita, räätäleitä sekä suutareita on ollut maailman sivu, mutta nykyisin tekstiilipalveluala on siirtymässä kohti palvelu- ja jakamistaloutta. Tekstiilipalveluala on palvelumuotoilun tulos. Tekstiiliteollisuuden sisällä on tunnistettu erilaisia asiakastarpeita, joihin on haettu palveluliiketoiminnan keinoin ratkaisuja.