T-paita on viesti

T-paita on viesti

Kun käytämme erilaisia vaatteita, viestimme ympäristöllemme arvoja, odotuksia sekä elämänfilosofiaa. Me olemme kaikki nähneet T-paitoja, joissa lukee ”Rebel”, ”Rock ’n’ roll” , ”Speed” tai ”Wague” jotka ovat viestejä käyttäjänsä edustamasta arvomaailmasta. T-paita on tehokas viestintäkanava, mutta mistä tämä kaikki sai alkunsa?

T-paidan historia

T-paidan historia on mielenkiintoinen ja juontaa juurensa armeijasta. Yhdysvaltain merijalkaväki otti Espanjan ja Yhdysvaltojen välisen sodan aikana 1900 -luvun taitteessa virallisesti T-paidan käyttöön osana vaatetustaan. T-paitaa tuli pitää aluspaitana univormun alla. Toinen sota jossa T-paitaa käytettiin, oli ensimmäinen maailmansota. Amerikkalaiset sotilaat taistelivat vihollisten lisäksi voimakasta helleaaltoa vastaan Euroopan rintamilla. Pian amerikkalaiset sotilaat kuitenkin huomasivat, että eurooppalaisilla sotilastovereilla ei ollut läheskään vastaavaa ongelmaa helteen kanssa kamppailussa. Eurooppalaiset aseveljet käyttivät alusvaatteena ohutta ja lyhythihaista paitaa, kun taas amerikkalaiset jalkaväen sotilaat pitivät päällään paksuja flanellipaitoja. Käytännön syistä paitamuoti muuttui varsin nopeasti käytännönläheisemmäksi.

Sodan jälkeisenä aikana T-paitojen käyttö ei ollut moraalisesti hyväksyttyä ja häveliäisyyssyistä niitä pyrittiin välttämään. 1940 -luvulla T-paidoista julkaistiin ensimmäiset kuvat sanomalehdessä. Ajat kuitenkin muuttuivat ja T-paidat yleistyivät vähän kerrassaan. Toisen maailmansodan jälkeen amerikkalaiset sodasta kotiutetut sotilaat alkoivat käyttää T-paitoja osana arkiasuja.

T-paita nuorisokulttuurissa

T-paidoista tuli elokuvateollisuuden myötä nuorekkuuden symboli ja valtamuoti. T-kirjaimen muotoinen paita tulikin tutuksi useissa klassikkoelokuvissa. Alkuvaiheessa T-paidat olivat yksivärisiä, mutta oli luonnollista kehitystä, että paitaan tuli erilaisia värejä, kuvioita ja tekstejä. T-paitojen painaminen yleistyi 1960 -luvulla ja tuolloin voidaan sanoa että paitoja ryhdyttiin käyttämään itseilmaisun ja mainonnan välineenä. Tämän jälkeen T-paitaa ei pysäyttänyt mikään.

T-paita osana brändinrakennusta

T-paidasta tuli myös brändityökalu, jota esimerkiksi maailman arvokkain brändi Coca Cola sekä moottoripyörävalmistaja Harley Davidson hyödynsivät erinomaisesti. Ajatellaan vaikka casinoa, joka jakaa asiakkailleen oikean rahan nettikolikkopelit mainosteksillä koristetun T-paidan. Lähtökohtaisena odotuksena on, että henkilö käyttää hänelle annettua paitaa ja levittää toivottua viestiä.

T-paita on halpa, helppohoitoinen, monikäyttöinen luultavasti maailman yleisin vaatekappale ja voimakas työkalu mainonnassa. Kun painatus on painettu laadukkaalle kankaalle on todennäköistä että T-paitaa käytetään ja että viesti näkyy kaupunkikuvassa.