Villa on lämmin materiaali kylmiin olosuhteisiin

Villa on lämmin materiaali kylmiin olosuhteisiin

Villaa on käytetty erilaisten vaatteiden materiaalina tuhansia vuosia. Se on luonnostaan lämmin ja hengittävä kuitu, joka sopii erinomaisesti kerrospukeutumiseen kylmissä, tuulisissa ja sateisissa ilmastoissa. Yleisin käytetty villatyyppi on lampaanvilla, mutta myös alpakanvilla on erinomainen vaihtoehto. Tutustutaanpa siihen, miksi villa on ihanteellinen valinta viileisiin keleihin.

Villalla on monia hyviä ominaisuuksia

Villa on täydellinen materiaali kylmissä ilmastoissa, koska se pitää kehon lämpimänä ja antaa sen silti hengittää. Villakuidut siirtävät tehokkaasti kosteutta iholta, joten vaikka talvikerrosten kanssa tulisi hiki, ei pääse kylmä hetken päästä yllättämään. Villa ei myöskään sido hajuja samalla tavalla kuin moni muu materiaali. Fleecestä tai merinovillasta tehty aluskerros villapaidan ja talvitakin alla on todella lämmin ja ihanteellisesti toimiva yhdistelmä hyisiin olosuhteisiin.

Villamateriaalien käytössä on myös se etu, että ne ovat kestäviä ja pitkäikäisiä. Villavaatteet voivat kestää jopa sukupolvelta toiselle asianmukaisella hoidolla ja kunnossapidolla, mikä tekee niistä ajan mittaan kustannustehokkaita investointeja.

Villan eristysominaisuuksien ansiosta se on myös ihanteellinen valinta talvikuukausina, jolloin lämpötila voi meillä Suomen olosuhteissa laskea jopa -30 celsiuksen paikkeille. Villakuidut on suunniteltu sitomaan lämpöä tekemättä vaatteesta liian painavaa tai vaarantamatta sen hengittävyyttä. Ja koska ne ovat luonnostaan hyvin tulta kestäviä, ne tarjoavat lisäsuojaa mahdollisia tulipalovaaroja, kuten kipinöitä tai hiiliä vastaan leirinuotioiden tai vaikka sisällä takan ääressä. Mikä olisikaan mukavampi tapa viettää pakkaspäivää, kuin takan ääressä seuraten vaikka suosikkiurheilulajin livetuloksia.

Villavaatteen hoito

Toisin kuin monet synteettiset kankaat, villa ei vaadi erityisiä pesuaineita tai kankaanpehmentimiä. Sitä ei myöskään tarvitse, eikä kannata, pestä kovin usein. Yleensä pelkkä tuuletus riittää poistamaan mahdolliset hajut ja yksittäiset tahratkin kannattaa yrittää irrottaa ilman koko vaatteen pesua. Silloin kun vaatteen kuitenkin haluaa pestä, tulee se tehdä varovasti käsin haaleassa (30-40 astetta) vedessä miedolla saippualla ja antaa vaatteen sitten kuivua tasolla – sen voi siis levittää pyykkitelineen päälle tai vaikka saunanlauteille. Älä ripusta vaatetta, sillä painava villa venyy kosteana helposti.

Villavaatteita voi pestä myös koneessa, mutta muista aina valita nimenomaan villaohjelma tai vastaava hellävarainen pesuohjelma. Liian kuumassa tai liian kylmässä vedessä pesty vaate nimittäin kutistuu!

Villa on varma valinta

Etsitpä sitten jotain, joka pitää sinut lämpimänä kylmänä talvipäivänä tai haluat vain jotain luonnollisen tyylikästä, villa on ehdottomasti hyvä valinta. Luonnollisten eristysominaisuuksiensa ja hengittävien kuitujensa ansiosta villa tarjoaa sekä mukavuutta että turvallisuutta kaikissa ilmasto-olosuhteissa – aina pakkaspäivistä tuulisiin ja sateisiin sääolosuhteisiin. Se on todella kestävänä luonnonkuituna myös ekologinen valinta – ostathan suomalaisesta villasta tehdyn tuotteen, jos haluat tukea kotimaista työtä. Laatua ja huippuominaisuuksia vaatteelta kaipaavan ei kannata aina etsiä uutta teknologiaa, kun tarjolla on sellaisiakin yksinkertaisia ja hyväksi havaittuja materiaaleja kuin villa!